PodcastLeaders Podcast

30. Volle theaterzalen trekken met je podcast met Wouter Monden

September 10, 2024 Marleen Toxopeus / Wouter Monden Season 1 Episode 30

Wouter Monden is cabaretier, stand-up comedian en podcaster. Hij treedt op in cafés en comedyclubs en staat met zijn eigen avondvullende voorstelling 'Stormbrein' in de Nederlandse theaters. 

Onlangs vertelde Wouter mij dat zijn volle zalen vooral het resultaat zijn van zijn Elektra Podcast. En aangezien ik met deze podcast - jou als luisteraar - de kracht van podcasting wil laten, ga ik met hem in gesprek hoe je met je podcast volle theaterzalen trekt?! 

Daarnaast gaan we ook in op:

  • Met welk idee hij deze podcast startte?
  • Wat was er eerder: het podcast-idee of het theater-verlangen?
  • Waarom juist podcasting een geschikt medium is om zalen te vullen?
  • Waarom de (onbetaalde) tijdsinvestering voor zijn podcast van 1 tot 1,5 dag per week, toch de moeite waard blijft?
  • Welke onbenutte podcast-mogelijkheden Wouter ziet? 
  • En nog veel meer


Meer informatie over deze aflevering, Wouter Monden en zijn Elektra Podcast, vind je in de shownotes van deze aflevering

Deze podcastaflevering is onderdeel van de PodcastLeaders Podcast en is een idee van Marleen Toxopeus. Wil je andere podcastleaders horen over hun vak en passie, ga naar https://www.podcastleaders.nl/podcast/

Heb je een podcastidee voor jouw organisatie? Ik help je er graag verder mee. Mijn contactgegevens vind je via https://www.podcastleaders.nl/contact/

Heel veel luisterplezier!

00:00:00
 Wouter: Als je er een dag of anderhalve dag per week mee bezig bent , dat is best als je ook ook nog door heel Nederland op de podia staat?

00:00:07
 Marleen: Het is een behoorlijke tijdsinvestering maar als ik nu kijk wat ik ervoor terug krijg, één van de succesfactoren is ook wel gewoon de lange adem en het vol blijven houden. Maar het is wel dat bijvoorbeeld programmeurs en theaters mij kennen via de podcast, want ik zit midden in hun belevingswereld maar ook bezoekers kennen mij en daardoor komen ook veel luisteraars van de podcast naar mijn show. Dus ja, dat dat maakt het wel weer waard dat ik er zoveel tijd insteek.

00:00:45
 Marleen: Leuk dat je luistert naar d PodcastLeaders Podcast ik ben Marleen Toxopeus en als Podcaststrateeg help ik je verder in de wereld van podcasting ik ga bij langs bij bekende en onbekende podcasters ik ga in gesprek over de onderwerpen die een podcast zo uniek maken, en op deze manier laat ik jou de kracht van podcasting ervaren, zodat jij weet hoe jij dit medium inzet voor jouw organisatie. Hoe trek je volle zalen met je podcast? Daar ga ik het vandaag met Wouter Monden over hebben. Wouter is cabaretier, standup comedian en podcaster en hij treedt op in cafés en comedy clubs. En nu staat nu ook met zijn voorstelling Stormbrein in heel theaters door heel Nederland. En onlangs kwam ik Wouter tegen en toen vertelde hij mij dat hij zijn volle zalen vooral dankt aan zijn podcast, Elektra die hij alweer sinds 2019 volgens mij startte bijna 250 afleveringen. Heel indrukwekkend, en toen ik dat hoorde, toen dacht ik: ja, ik wil mijn luisteraar laten weten waarom een podcast zo'n krachtig medium is. Dus toen heb ik Wouter de volgende dag een berichtje gestuurd. En gevraagd: mag ik jou hierover interviewen en hier zitten we bij Wouter aan de keukentafel. Dank je wel dat ik hier mag zijn.

00:02:10
 Wouter: Ja, welkom, hartstikke leuk!

00:02:12
 Marleen: Nou, we gaan dus laten we beginnen bij de Elektra Podcast want daar begon het mee. Nou ja, beetje kip en het ei verhaal, maar daar beginnen we vandaag mee. Elektra Podcast wekelijks interview jij, collega comedians en cabaretiers uit Nederland al 250 afleveringen.

00:02:31
 Wouter: Nee en en België ook?

00:02:32
 Wouter: En dat wel.

00:02:32
 Wouter: Ja, gewoon hele Nederlandse taalgebied.

00:02:34
 Marleen: Ja, en volgens mij is de essentie van je podcast dat dat je ze Interviewt over de herinneringen die ze eigenlijk het liefst zouden willen vergeten?

00:02:42
 Wouter: Ja, het gaat over slechte shows, rare plekken, dingen die mis zijn gegaan, eigenlijk alle bloopers uit uit het cabaret wereldje.

00:02:50
 Marleen: Ja, ik luisterde naar één van van je afleveringen. Ik heb meerdere geluisterd maar Jochen Myer dat was heel grappige aflevering, omdat hij het gebruikte als een soort als therapeutisch middel om met jou daarover in gesprek te gaan, was heel grappig.

00:03:04
 Wouter: Ja, maar dat is voor heel veel mensen hoor, maar dat is ook het leuke van dit onderwerp. Iedereen heeft dit soort shows gehad, dus ook Jochem Myer want toen Jochem Myer begon, was hij gewoon een Jochem Myer en niet dé Jochem Myer. En dat kan ik zeggen, want ik kan zeker weten nog één andere Jochem Myer maar iedereen heeft dit soort momenten meegemaakt en daar moet je ook gewoon doorheen en daar moet je jezelf ook op één of andere manier doorheen zien te trekken, met in je achterhoofd een idee, een overtuiging dat het ergens toe leidt. Al die al die waardeloze plekken waar je staat, en maar weer voor twee consumptiebonnen voor zes man in een in een kroeg, ergens in Eerbeek of we staan dus voor heel veel mensen is het ook heel fijn om daar om daar weer eens over te praten. En het is iets wat wat wij onderling sowieso al deden. Want dit soort verhalen is: normaal weet je vroeger, toen ik begon, daar ben je natuurlijk meer aan het carpoolen want dan heb je geen geld om alles in je eentje te doen. Of dan denk je: nee, we moeten naarEerbeek laten we dan de kosten een beetje drukken, want je krijgt er niet voor betaald. Dan heb je natuurlijk al snel dat iemand zegt: ik was vorige week daar en daar, wat een ramp was dat! Dus dat zit er al heel erg in om dat gewoon te delen, ook om gewoon te ventileren en dus onbewust, denk ik ook horen oh, maar anderen hebben dit ook oh, ja, dat ligt niet aan mij en je kan ook. Ik denk dat het voor heel veel, ook een beetje in het begin van je carriere als ze bij mij komen, niet meer, want dan zijn de allerergste shows over het algemeen wel achter de rug. Ook een beetje aftasten denk ik, hé, maar heb jij, dat? Ging jij daar wel goed? Nee, jij ging daar ook niet goed, oké, nee, maar dan lag het dus toch aan de zaal, naar de setting en niet aan mij.

00:04:58
 Marleen: Ja en wat het leuk bij hem was, het oh, nee, ik heb er nog eentje, ik heb ik heb er toch nog eentje nog even dit trauma verwerken. Hij heeft het woord trauma ook heel dat vaak gebruikt. Ik vond het hilarisch, dat, omdat het voor natuurlijk een soort grootste naam is. Het is wel een soort van je kleding uit doen in een podcast.

00:05:15
 Wouter: Ja, absoluut dat is het ook. Ik heb uiteraard ook mensen uitgenodigd die zeggen: nou ja, dat is, dat is niks voor mij. Het valt echt heel erg mee hoeveel mensen er niet mee willen doen. Daar ben ik heel blij mee, maar het is inderdaad heel erg naakt en met de billen bloot. Maar dat is denk ik ook wel weer het voordeel van mijn beroepsgroep. Wij doen niet anders dan op een podium staan en zeggen: ik heb laatst iets meegemaakt, of ik heb iets doms gedaan of moet je horen. Dus wij zijn al gewend om iets iets vervelends mee te maken en dat om te buigen naar iets grappigs.

00:05:49
 Wouter: En het is al gebeurd, dus daar hangt ook verder niet zoveel meer vanaf, en ook wel als ik kijk naar mijn eigen criteria om iemand wel of niet uit te nodigen. Één daarvan is dus ook wel: je bent op 1 punt in je carriere dat die echte, hele slechte shows wel achter je liggen, of dat als je een aanvraag krijgt waarvan je denkt dit dit wordt een ramp, dat je het niet hoeft te doen omdat je het geld of de plek zo nodig hebt zeggen: ja, sorry dat is misschien voor iemand anders of dat je de kennis hebt om nog even goed na te vragen. Oké, maar hoe, hoe ziet het eruit? Wat is de setting wie komen er dan? Wat is de gelegenheid?

00:06:25
 Marleen: En met welke intentie ben je de podcast gestart? Wat zag je voor je?

00:06:29
 Wouter: Nou, goede vraag, want want je zei over hoe trek je volle zalen met met een podcast, dat is nooit mijn insteek geweest. Dat is een hele fijne bijkomstigheid maar dit is hoe ik begonnen ben met de podcast. Ik speelde een rolletje in een Vlaamse dramaserie daar speelde ik een Nederlandse presentator, ook nadrukkelijk Hollands want dat is Vlaamse productie die op een Engelstalig evenement in heel slecht steenkolenengels iets presenteerde. En dat hadden we gedaan hartstikke tof en toen kreeg ik later een mailtje van: ja, er moet nog iets, moet nog wat audionabewerking moet een zinnetje opnieuw ingesproken kan je dan en dan naar Vilvoorde komen? Dat tussen Brussel en Leuven is een beetje. Dat is leuk en aardig, maar dat is best een eind. En ja, sorry dat ik de Hollander ben, maar wat wat levert dat op? Dat stond wel al in contract, dacht ik, ja, dat heb ik wel gelezen zijn, maar het hoeft niet in groot, met beeld. Als je een opnameapparaat hebt of je kan zelf ergens inspreken spreken en het opsturen, dat is ook oké. Nou en ik zat te langer te twijfelen of ik wel aan een opnameapparaat om beter op te kunnen nemen. En daar zat ik tegenaan te hikken toen dacht ik: nou ja, dit de aanleiding, maar ik moest één zinnetje opnieuw inspreken en toen ik dat gedaan had dacht ik: ja nu heb ik dat apparaat, wat ga ik ermee doen? En ik luisterde al heel lang podcasts. Echt al sinds ik denk 2010, toen heb je zo de tweede podcastgolf gehad. Ik dacht: ja, podcast vind ik leuk, praten over comedy, maar wel niet persé met met commerciële gedachten. Maar ik dacht wel: praten over comedian, daar luisterr echt geen hond naar inNederland, daarvoor is het taalgebied gewoon te klein en te weinig mensen die zo geïnteresseerd zijn. Maar dat ik met dit soort verhalen, die vind ik altijd heel leuk als mensen die aan mij vertellen. Ik vertel die zelf ook graag, als ik die nou eens ga verzamelen, want iedereen heeft die en toen heb ik met een vriend van mij een een pilotaflevering zeg maar opgenomen die naar vrienden en bekenden gestuurd zo van hé zou je hiernaar willen luisteren, zit hier iets in en die waren enthousiast. En toen ben ik eigenlijk zonder nou, nee, ik wilde zeggen: zonder verder plan, ik heb juist wel een plan gemaakt en het en het goed voorbereid voordat ik begon, maar uitgezocht: hoe werkt dit, hoe moet ik dat doen? En gewoon begonnen? En nu zijn we viereneenhalf jaar verder en zit ik elke week vast.

00:08:57
 Marleen: Ongelooflijk ja, want je zei net ook tijdens de voorbereiding: ik ben wel een dag of anderhalve dag per week mee bezig. Dat is best veel als je ook ook nog door heel Nederland op de podia staat.

00:09:07
 Wouter: Ja het is een behoorlijke tijdsinvestering maar als ik nu kijk wat ik ervoor terug kijk, één van de succesfactoren is ook wel gewoon de lange adem en het vol blijven houden. Maar het is wel dat bijvoorbeeld programmeurs en theaters mij kennen via de podcast, want ik zit midden in hun belevingswereld maar ook bezoekers kennen mij en er komen ook veel luisteraars van de podcast naar mijn show. Dus ja dat maakt het wel weer waard dat ik er zoveel tijd insteek want ik ben ervan overtuigd, zoals mijn carriere er nu uitziet zo zou je er niet uit hebben gezien als ik niet viereneenhalf jaar geleden de podcast was begonnen.

00:09:53
 Marleen: Want nog even terug naar de na de beginfase want je zei: ik had niet echt een heel erg uitgetekend plan, maar voor wie voor wie maakte je het? Wie zag jij als je luisteraar?

00:10:04
 Wouter: Mensen met een meer dan gemiddelde interesse in comedy en cabaret, dus de mensen die sowieso vaker shows bezoeken, maar die het ook leuk lijkt, er zijn natuurlijk zat collega's van mij die boeken schrijven of die staan eens in de zoveel tijd weer met een groot artikel in een krant, gewoon de mensen die dat met interesse lezen. Die zouden dit ook interessant moeten vinden, ook omdat ik dacht: het zijn leuke verhalen. Ik heb allemaal collega's die leuk kunnen vertellen, want dat is hun werk, dat scheelt.

00:10:39
 Wouter: En cabaret is natuurlijk altijd al een populaire vorm. Maar ik heb, zo ben ik nooit, heel erg gaan denken in oh, maar dan moet ik er zoveel luisteraars mee kunnen bereiken, of zo goed of zo groot is die groep wel. Dus de andere kant dat, ik wist nou alleen maar over die comedy praten, dat zijn echt mensen die zelf maken en dan nog 50 comedy nerds, dan heb je het wel gehad, en dat wist ik omdat ik twee jaar daarvoor hd ik een project gedaan waar ik een show maakte voor Utrecht comedy festival. Daar maakte ik elke week een kort filmpje over over het maakproces, dat was heel tof om te doen, maar de enige mensen die daarnaar keken, waren dus andere makers en wat verdwaalde geïnteresseerde in mij of specifiek in comedy.

00:11:28
 Marleen: Dus dat is wél een niche?!

00:11:30
 Wouter: Ja, maar dat is wel en dat geldt zeker voor podcast en dat vind je ook wel in meerdere dingen terug, dat je je veel beter op één niche kan richten en die helemaal uitpluizen op een toegankelijke manier. Dan dat je een heel breed onderwerp wilt pakken en daar zoveel mogelijk mensen, ja...

00:11:53
 Marleen: Dan weet je niet waar je naar gaat luisteren.

00:11:54
 Wouter: Nee, ook als ik moet kiezen tussen en dat gaat twee kanten op, voor beide valt wat te zeggen. Maar als ik moet kiezen waar ik ga eten, ga ik liever naar een restaurant wat heel lekker Thais eten heeft, dan dat ik naar zo'n All You Can Eat wereldrestaurant ga met een Thai, een Italiaan en een dit en een zus, en zo, en dan weet ik wat.

00:12:12
 Marleen: Ja.

00:12:13
 Wouter: Dat is heel handig als je van tevoren precies wil weten hoeveel geld je kwijt bent en dat de hele familie blij is. Want ome Hans lust geen Thais, want die kan niet tegen heet eten, dus daar is een markt voor. Maar dat is veel lastiger om daar echt je stempel mee te drukken.

00:12:27
 Marleen: Jazeker en hoe heb je dat in het beginfase gedaan, want je hebt je eerste afleveringen online gezet, je zei net van: ik kreeg niet voor het grote grote publiek, maar heb je heb je er een soort van dat gevolgd heb je zit er een strategische aanpak of...

00:12:45
 Wouter: Nou, de afgelopen jaren heb ik al vaker dat mensen bij mij komen. Zo, je hebt een podcast. Hoe heb je dat gedaan? Ik heb voor die eerste aflevering zat er al best heel veel werk in, ook omdat ik het mis had zien gaan bij collega's die dan een podcast begonnen. En dan was het zo. Nou, we hebben een podcast, hij staat op Spotify we zijn nog druk bezig met Apple maar dat nou ja, volgende week zou die daar ook moeten komen. Dat vond ik altijd heel erg knullig dus ik ben eerst heel erg uitgaan zoeken. Oké, hoe zit het? Oké, het moet blijkbaar ergens bij een podcasthoster staan.

00:13:17
 Marleen: En dat was toen nog niet zo makkelijk als nu...

00:13:18
 Wouter: Nee dat viel toen ook nog wel mee, maar als oké, hoe werkt dat, hoe krijg ik het dan op alle platforms oké, Spotify heeft een doorlooptijd van een week of het kan wel tien werkdagen duren voor je eerste aflevering. Oké, dus dan moet ik.. Als ik dan op op één januari had ik gekozen wil zeggen: ik ben online, dus dan moet ik het uiterlijk dan en dan klaar hebben staan. Oké, ik moet al beeldmateriaal hebben. Ook ik zag overal waarschuwingen dat natuurlijk iedereen enthousiast begint. Maar na vier afleveringen toch een drukke week komt niet uit. Slaan we een beetje over? Ik had al volgens mij acht of tien afleveringen opgenomen voordat ik er nog maar één online had staan, omdat ik wist, dan heb ik een buffer en dan kan ik in de tussentijd weer nieuwe mensen uitnodigen. Hoef ik ook niet mijn toevlucht te zoeken tot iemand die ik qua status of naam eigenlijk misschien te klein zou vinden of niet interessant genoeg, maar ja je moet een gast hebben. Dat is een situatie die ik nog altijd angstvallig probeer te voorkomen. Als ik minder dan vier afleveringen op voorraad heb, dan word ik nerveus.

00:14:21
 Wouter: Dus dus daar zat wel degelijk veel of veel, maar planning en en en nadenkwerk in. Hoe ging het daarna? Eigenlijk werd het letterlijk dag één opgepikt door Volgspot, een programma over cultuur. Toen nog radio één, volgens mij inmiddels radio vijf, weet ik niet zeker, in ieder geval die deden 's avonds gelijk een telefoontje. Ik had natuurlijk wel gezorgd dat ik een beetje aansprekende naam had. Het was RenéMeurs die was toen ook al wel wat bekender en nu een stuk bekender.

00:14:55
 Marleen: Maar je hebt geen persbericht gestuurd?

00:14:57
 Wouter: Nee, wist ik veel.

00:14:58
 Marleen: Het werd uit zichzelf opgepakt.

00:15:00
 Wouter: Dat werd opgepakt. Maar ja, die zitten in het wereldje maar dan heb je weer bijvoorbeeld een een website zwartekat.nl die volgen al het cabaret nieuws, die hadden dat met die Richard, die had het gewoon gezien bij mijn Facebook, dat ik dat poste en René had het zelf ook lekker gedeeld. Dus dan dan kom je gelijk al wel bij een paar bepalers zeg maar, en dan kom je natuurlijk gelijk in dat mensen het wel doorvertellen. Wat dat betreft, het is een heel klein wereldje dus dat praat zich sneller rond. Persbericht heb ik nooit aan gedacht en na een half jaar, toen kwam de eerste echte boost, toen kreeg ik opeens appjes van mensen met man man man noemt je in de podcast en die hadden een zomeraflevering.

00:15:43
 Marleen: En die hebben een giga bereik natuurlijk.

00:15:46
 Wouter: Ja, ja, ja, en Domien was al vrij snel aangehaakt ik weet niet hoe hij erbij kwam, maar die luisterden alledrie en vonden het heel leuk, dus die hadden het in hun hun vakantie aflevering genoemd. Toen zag ik wel echt gewoon dan, toen ging die omhoog en dan.

00:16:03
 Marleen: In hoever ging het dan omhoog? Want waar zat je toen ongeveer?

00:16:06
 Wouter: Oh, dat durf ik echt niet meer te zeggen.

00:16:10
 Marleen: Was het met 1000-en? Was het met 100-en?

00:16:12
 Wouter: Ik denk 100-en. Ik zou het echt niet meer weten, ik weet nog bij René dacht ik echt oh hij heeft nu 1000 downloads. Wat natuurlijk ook heel een heel rekbaar begrip is. Want nu als ik 1000 downloads op één aflevering heb, denk ik ook de server plat, wat gaat er mis. Maar in een in een hele kleine niche is 1000 downloads veel groter dan voor een Man Man Man podcast die een heel breed publiek aanspreken. En als jij een podcast maakt over zoutwater aquaria in Nederland, dan dan ga je nooit 1000 downloads halen, want dat betekent dat iedereen met een zoutwater aquarium het vier keer gedownload heeft. Dus dat is dat het het lastige met cijfers vergelijken en toen ik had ook ik echt geen idee ik vond het leuk om te zien dat die het goed deed. Maar ik ben nooit bezig geweest met oh. Hij moet zoveel halen, maar daar zag je wel, daar kreeg die een piek en toen was ik later dat jaar mocht ik bij Op1 verschijnen.

00:17:27
 Marleen: Wauw.

00:17:28
 Wouter: Die hadden de week daarvoor Bert Visser gehad, twee weken daarvoor. Die had een een boek met allemaal dit soort verhalen en dat sloeg heel erg aan. Dus toen had iemand blijkbaar gezegd: hé, maar weet je dat er ook een podcast is met dit soort verhalen? Dus toen mocht ik daar langskomen. Vervolgens heb ik alle redactiewerk voor ze moeten doen, want het was: kan je dan ook bekende namen meenemen, want je bent zelf niet zo bekend, jullie zijn Op1. Ik denk als jullie bellen dat meer indruk maakt dan dat ik bel en en kan je ze dan ook vragen of ze videomateriaal hebben, dan moet je ze echt zelf vragen. Dat is dat is nog meer met de billen bloot, dat is jullie werk. Ik zeg, ik wil best gaan zoeken in al mijn videomateriaal maar ja, nou goed dat...

00:18:10
 Marleen: En qua aantal luisteraars, want je zag het dus steeds steeds meer klimmen met een paar mijlpalenerin. Wat is het nu ongeveer maandelijks?

00:18:20
 Wouter: Het schommelt nu per maand rond de 70.000 dat is over de hele catalogus, dus het is niet dat elke aflevering gelijk 70.000 keer gedownload werd, was het maar zo'n feest. Maar dat, dat is wel redelijk stabiele groeiende. De ene maand is het wat minder dan de ander. Natuurlijk als ik een een, een bekende naam heb. Dat trekt altijd meer luisteraars. Maar ja, begin ook wel op het punt te komen dat er natuurlijk gewoon heel veel bekende namen al zijn geweest en de bekende namen die ik nog niet heb gehad of niet willen of nog niet aan bod zijn gekomen. Dus ik ben allang blij dat het gewoon netjes daar blijft. Ik merk dat mijn grootste groei denk ik vooral nu op YouTube zit en minder in audio.

00:19:08
 Marleen: Ja.

00:19:10
 Wouter: Maar dat maar dat blijft af en toe. Ik had Jochem Myer is zoveel groter qua naam dan ik ooit had kunnen denken. Dat was echt zo'n piek in luisteraars, ook omdat hij het zelf heel fijn, heel erg gepromoot had. Dank je wel Jochem, maar dat is dan had ik Theo Maassen al gehad en Brigitte Kaandorp en dat zijn echt grote namen, maar die aflevering met Jochem die piekt dan weer overal bovenuit en dan komt er weer eens ergens een artikel in een krant of zo, en dan dan loopt het weer op en dan loopt het weer een beetje een beetje terug.

00:19:43
 Marleen: Ja, want wat ik, wat ik zelf zo cool vind aan podcast is dat als mensen bijvoorbeeld inhaken op Jochem Myer bij jou, merk je dan ook dat ze andere, dat je andere afleveringen ook weer een piek krijgen?

00:19:54
 Wouter: Ja, ik ik nou, ik weet vooral dat het zo werkt. Ik zie het ook wel in de totale hoeveelheid downloads maar mensen, er is geen kruimelspoor, zeg maar van waar ze naar waar gaan. Maar ik hoor het wel als ik mensen spreek die luisteren of in reacties. Mensen komen binnen, bijvoorbeeld via Jochem en dan zien ze Peter Pannenkoek staat er ook en Claudia de Breij staat daar ook, dus dat is een heel...

00:20:18
 Marleen: En je hebt een mooie zoekfunctie op je website, dat helpt ook denk ik.

00:20:21
 Wouter: Dat helpt ook een heleboel.

00:20:23
 Marleen: Met 250. afleveringen ben je anders heel....

00:20:25
 Wouter: Het zijn er zo belachelijk veel!

00:20:26
 Marleen: Ja, een grootste bibliotheek.

00:20:29
 Wouter: Ja en dat is hoe het werkt. Mensen gaan natuurlijk Cherry picken en dan verontschuldigen zich daarvoor. Ik zeg maar, dat snap ik helemaal en ik hoop vooral altijd dat mensen op eenpunt komen, dat ze beseffen oh, maar het gaat me niet perse om de gasten. Ik vind dit soort verhalen blijkbaar gewoon heel leuk. Oké, dan ga ik nu ook deze aflevering luisteren met iemand die ik niet ken en dat dat krijg ik dus ook terug in berichten dat mensen sturen van: nou, ik had laatste die en die, had ik nooit van gehoord en zo'n leuke aflevering. Ik heb de speellijst opgezocht en volgende week gaan we erheen ja, dat vind ik te gek, want dat was wel ook één van de van de doelen die ik had, voor zover ik doelen had, anders dan ik vind het leuke verhalen was wel, ik wil laten zien hoe groot deze groep mensen is in Nederland. Dat iedereen die bij mij te gast is, leeft in principe van wat ze doen op een podium en is gewoon professioneel, cabaretier of comedian sommigen doen er wel iets nog bij, maar dat is dan wel altijd comedy of cabaret gerelateerd, maar het zijn geen amateurs en zelfs dat zijn er dus al 250. En dan heb ik er dus nog heel veel niet gehad.

00:21:34
 Marleen: En ook steeds nieuwe aanwas natuurlijk komt erbij.

00:21:36
 Wouter: Dat is een nieuwe aanwas maar maar mensen hebben altijd zo het idee. Ja, er zijn 10 bekende namen van TV en dat wilde ik wel laten zien. Er is meer en dat vind ik wel tof dat ik dat terugkrijg, dat mensen dat beginnen te zien er is meer. En ook programmeurs van theaters dat vind ik ook heel leuk, want ja, die kijken toch vaak naar. Oké, wie zijn de winnaars van de festivals of wie worden de nieuw aangeboden door impressariaten en die kijken niet zover daarbuiten, snap ik, er is heel veel, maar ik kom door het hele land. Ik zie mensen al op social-media opkomen, zeg maar, of zeker binnen de commedy scene. Ja, voordat iemand een prijs wint, heb ik die naam echt al wel een keer gehoord en weet ik wel. Maar dat is wel echt iemand die wat die wat kan en dat vind ik heel leuk. Dat die blik vergroot. De commedy scene an sich wordt ook groter in Nederland. Dat helpt ook. Maar dat dat vind ik daar daar, daar ben ik meer trotser op, denk ik, dan op de op de luistercijfers.

00:22:33
 Marleen: Ja, leuk, leuk, goed zo, en ik hoor je bij al die rampzalige verhalen vaak heel hard lachen. Je hebt ook een hele aanstekelijke lach. Wat brengt de podcast jou persoonlijk?

00:22:46
 Wouter: Veel negatieve kritiek dat ik er niet zo hard en nep doorheen moet lachen.

00:22:51
 Marleen: Oh, nee, ik, ik vind het aanstekelijk.

00:22:53
 Wouter: Ja, nou, er zijn twee kampen, mensen die het aanstekelijk vinden en mensen die ervan overtuigd zijn dat het nep is. Ik denk dan: overschat je echt mijn acteertalent als je denkt dat ik zo goed nep kan lachen. Maar wat wat? Wat brengt het op? Ja, op op welk?

00:23:12
 Marleen: Voor jou persoonlijk, want ik bedoel, als ik ik doe, door deze gesprekken bijvoorbeeld het liefst gewoon persoonlijk. In een andere podcast en eerder podcast, heb ik heel veel online geïnterviewd. Andere stijl, brengt je ook iets anders in de podcast. Ik leerde bijvoorbeeld net toen we bezig waren met camera's ik leer al van... Jij zegt van nou, je kunt beter de camera even zo in zitten of zo.

00:23:33
 Wouter: Zo nou wat wat het mij leert is. Ik heb natuurlijk zoveel mensen gesproken en het gaat natuurlijk in essentie gaat het om de haha. Ik speelde daar en de lamp viel uit het uit het grit naast me, op het podium. Maar het is ook wel heel erg: ja, hoe ga je ermee om? Hoe, hoe ga je weer verder als je een verschrikkelijke show hebt gehad, de avond daarna? Je moet wel weer gewoon weer dat podium op. Dat zit er natuurlijk altijd wel onder. Dat heeft me echt wel veel geleerd. Twee die daar altijd bij zijn gebleven en Claudia de Breij die haalde een citaat aan van Ruud Wijsman theaterregisseur die zei: ja, wat je doet op het podium, dat is het kunstwerk en jij bent de sokkel waar dat kunstwerk op staat. En als mensen het niet leuk vonden of als ze niet lachten of het niet begrepen of zelfs wegliepen, of weet ik wel dat ze het kunstwerk niet mooi vonden dat betekent niet dat je de sokkel gelijk ook helemaal kapot moet maken. Misschien kan je iets veranderen aan het kunstwerk, misschien is het niet het publiek voor dat kunstwerk, dat kan. Maar nou ja, dat was ongeveer waar neerkwam wat zij vertelde. Dat vond ik een hele goeie, want het is heel verleidelijk om het op jezelf te betrekken.

00:24:47
 Marleen: Ja.

00:24:48
 Wouter: En om te denken, allemaal die die mensen vonden wat ik deed niet leuk, dus ze vinden mij niet leuk. Dus ik ben minderwaardig. Zie je wel, dit is niks voor mij. Ik moet toch gewoon een kantoorbaan gaan doen, terwijl ik zou verschrikkelijk vinden om weer terugnaar kantoor te gaan.

00:24:59
 Marleen: Een soort veerkracht booster voor jezelf?

00:25:01
 Wouter: Veerkracht is een heel belangrijk onderdeel hiervan en en dus ook het fijne voor mij, maar ook voor luisteraars, want ik denk ook voor iemand die niet op op podium staat, is het heel fijn om te horen dat dus ook iemand als Jochem Myer zo verschrikkelijk nerveus wordt voor een try-out dat die op de terugweg gewoon tegen z'n chauffeur moet zeggen: stoppen omdat die over z'n nek moet, omdat het omdat ie het zo verschrikkelijk vond.

00:25:26
 Marleen: En dat hij zoveel try outs doet en dat dus continue weer heeft.

00:25:29
 Wouter: Ja, ja, ja, ja, maar dat, dat maakt wel dat dat iemand kan denken. Oké, dus als Jochem Myer op zijn niveau dat heeft, dan is het helemaal niet zo gek dat ik nerveus ben omdat ik volgende week de kwartaalcijfers moet presenteren.

00:25:41
 Marleen: Ja.

00:25:41
 Wouter: Dus dat dat en en dat is denk ik echt de grootste les en het was de aflevering 14 volgens mij dus ik had al lang kunnen stoppen was met Roué Verveer. In dit vak zit heel veel jaloezie, omdat het het is niet te pinpointen waarom iemands carriere goed gaat en die van iemand anders, of dus die van jou niet. En het kan heel frustrerend zijn dat je keihard aan het werk bent veel jaren bezig en iemand anders die net twee maanden bezig is, bij wijze van spreken, die zit gelijk al met zijn kop op de tv of die krijgt al mooie mag voorprogramma erg doen, weet ik wel. In ieder geval, dat is heel erg verleidelijk om dat, om daar heel rancuneus van te worden.

00:26:26
 Marleen: Ja.

00:26:28
 Wouter: En daar had ik het met Roué Verveer over die speelde bij Comedy Train het collectief wat in Toomler speelt allemaal grote namen die ook wel dus heel lang eigenlijk daar een beetje in de luwte bij speelde, terwijl Thomas Maassen fantastisch groot werd en Goedemondt en Hans Teeuwen en weet ik het, en hij zei ja, maar ik vroeg me altijd af wat zij doen. Heeft dat invloed op de lol die ik heb in wat ik doe? Nee, nou, wat maakt het uit dan en dat, dat was zo'n goeie tip om het op die manier te benaderen, want je weet ook helemaal niet, dan denk je, iemand anders heeft mazzel maar je weet niet hoe hard die ander daarvoor werkt. Je weet niet wat diegene daarvoor gedaan of gelaten heeft. Dus daar kan je helemaal niet over oordelen. Je kan alleen maar ik ben met comedy ooit begonnen en ook met die podcast, omdat ik dat heel leuk vind en op het moment dat ik het niet meer leuk vind, dan stop ik. En toen, dus als je het zo benadert en dan kijkt, maar heeft dit invloed daarop. Nee, nou dan, en dan had ik die opname met hem gedaan. Dat was eind van het jaar. Hier verderop in IJsselstein in het Fulco theater en had het begin van het jaar of zo rond rond de kerst. Dan komen we er allemaal lijstjes in de krant met het comedytalent en toen was ik ook weer zo'n artikel: Normaal kon ik daar echt wel één of twee dagen van slag van zijn. Waarom hebben ze die? Waarom hebben ze die? Wat natuurlijk niks anders is dan waarom ben ik het niet?

00:27:48
 Marleen: Ja, ja, ja, ja, dat.

00:27:49
 Wouter: Ja en dat ga je dan projecteren op die mensen.

00:27:52
 Wouter: En nu was er weer, kwam er weer zo een artikel en toen had ik heel gezegd: ja, maar ik leef van wat ik doe en ik heb het. Ik, ik kom niks tekort, ik heb het hartstikke leuk, ik doe hele toffe dingen, waar andere mensen weer heel erg jaloers op zijn.

00:28:06
 Marleen: Wat een energie bespaart dat...

00:28:07
 Wouter: Oh dat was lekker. Ja, maar, maar het is heel verleidelijk om daar heel erg in te gaan zwelgen en dan denk ik oh maar die of dus mijn mijn man, ja nou lekker dan die praten gewoon met z'n drietjes een beetje over ons in een film en luisteraars. Ja, maar ik, ik weet niet hoeveel voorwerk zijn in een ding steken en die komen van een hele andere plek. Ja, dat kan je niet met elkaar vergelijken.

00:28:31
 Marleen: Nou, mooie lessen, dat zijn er al twee. Mooi, dus aflevering vijftien had je nooit hoeven maken, laat staan 250?

00:28:38
 Wouter: Nee, maar ja, maar maar het leuke van die aflevering met Roué was ook toen ik die opnam, was dat denk ik, de achtste of de negen in de serie die ik opnam. Ik had me voorgenomen om om de week te publiceren en juist ook om zo'n Podfade of dat je dat je stopt omdat je, omdat het niet uitkomt te voorkomen. Maar die aflevering vond ik zo leuk dat ik. Echt. Ja, als ik het in deze volgorde uitzend, dan is het pas juni tegen de tijd dat ik hem online zet. Ja, dat duurt me te lang. Dan, dan ga ik ze maar elke week doen en in Corona was dat prima vol te houden. Verder toch niks te doen.

00:29:12
 Marleen: Oh fantastisch, ja leuk!

00:29:14
 Wouter: Maar dat is die aflevering daardoor ben ik wekelijks gaan publiceren.

00:29:17
 Marleen: Ja, zie je podcasten brengt persoonlijk toch echt heel veel mooie dingen.

00:29:21
 Wouter: Nou, dat maar ook nog even. Los van deze twee grote dingen is het ook wel over de schroom heen stappen om mensen te benaderen en te vragen en in gesprekken vragen stellen. Dat is natuurlijk ook de veiligheid van een podcast setting dat het toch meer gewoon het spelletje zeg. Maar daar durf ik af en toe vragen te stellen die ik één op één niet zo snel zou durven stellen.

00:29:43
 Marleen: Ja en die je ook in energie van het moment wel durft te stellen, waarschijnlijk ook.

00:29:47
 Wouter: Ja, ook, maar ook omdat je weet oh, ja, maar dit kan ook, want we hebben nu deze setting en dat maakt ook dat ik het buiten die setting dan ook wel weer aandurf dus dus nee, die groei is zeker ook wel op meer meer vlakken gekomen.

00:30:04
 Marleen: Ja, oh, mooi, mooi, in het verlengde van jouw eigen podcast, want jij gaat natuurlijk in op de momenten die de cabaretiers, standup comedians liever zelf vergeten waren. Welk moment of welke situatie van de Elektra Podcast was jij liever zelf vergeten?

00:30:19
 Wouter: Oh, maar daar is ook al veel mis gegaan. Ja, ik heb de de. De meest. De pijnlijkste fout was wel, het eerste jaar, neem ik een, deden we een live-opname in het Vondelpark met Najib Amhali en hij was op dat moment wel echt de grootste naam die ik die ik had of die meedeed nou te gek, en het was nog Corona dus het moest op afstand. Maar iedereen van die Silent disco koptelefoon, zo hartstikke tof we zaten buiten op het terras bij het voormalig film museum. Mooie locatie, wel dat je denkt, oké, we gaan een podcast opnemen met daar al die groene gras canaries die daar vliegen en krijsen. Maar oké, maar ze hadden dat vaker gedaan en zij zouden de techniek regelen. En ik dacht dat gaat goed, maar die hadden net die dag een nieuw apparaat en dat had ze nog niet helemaal onder de knie en ik had een geheugenkaartje mee. En blijkbaar was dat geen match omdat het oud kaartje was en de eerste, het ging dat die minuten al mis toen moest wel overnieuw maar dat kan. Toen was de opname klaar en toen zei ik: is alles goed gegaan, zij zijn heel gek. De opname van jullie samen duurt 48 minuten, die van naar Najib alleen maar 35 en van jou 53. En toen bleek dat het kaartje niet snel genoeg de data weg had kunnen schrijven. Dus daar zaten allemaal happen in. Dus ik had geen audio...

00:31:40
 Marleen: En Najib was al weg?

00:31:40
 Wouter: Ja Najib was al weg. Ja, plus, je je kan niet voor het publiek en het was supergrappig en Najib zat te lekker in. Dus lekkere lachen, ook vanuit vanuit het publiek, was dat kan je niet nog een keer doen, dat, dat gaat niet. Dus wel, ja, en gelukkig had ik het wel opgenomen, maar ik had er twee GoPro-tjes opstaan en dat is een hele leuke cameraatje maar die hebben waardeloze audio en die stonden ook nog eigenlijk te ver weg. Toen heb ik het technicus die audiorestauratie voor TV deed heb ik het op laten knappen, zodat het toch nog wel...

00:32:15
 Marleen: Do-able was?

00:32:16
 Wouter: Daar baal ik wel heel erg van.

00:32:21
 Marleen: En waar? Wanneer? Waar was dit ongeveer in de hele reis? Welke aflevering was dit ongeveer? Was het in het begin?

00:32:26
 Wouter: Ja, het was het eerste half jaar, het was was de zomer van 2020, dus ik was net begonnen, dus ik had. Ik heb ooit een piek gehad omdat Man Man Man podcast mij noemde. Nou, dat was te gek en dit was, denk ik, eind van die zomer, dus dat was een lekkere bubs nieuwe luisteraars. Dan heb ik een echt grote namen, dan komt daar weer van bij. En en ook nog qua geld, want Elektra is een redelijk redelijk verliesmodel. Er kwam niet heel veel geld of zo bijna wat donaties maar ik had ook geen optredens door Corona dus dan opeens 300 euro betalen voor audiorestauraties deze aflevering moet het me beter goed gaan doen.

00:33:11
 Marleen: Eventjes pijn.

00:33:12
 Wouter: Want ik kan hier ook echt wel betere dingen mee doen.

00:33:15
 Marleen: En deed dit uiteindelijk goed?

00:33:17
 Wouter: Ik denk het wel, ja, ja, ik ik weet niet meer hoe het destijds in luistercijfers zat, maar het was een hele leuke aflevering. Ik krijg nog steeds reacties erop van mensen die hem geluisterd hebben, dus het was, het was absoluut de moeite waard en sowieso was het ook heel tof om iemand als naar Najib zo te ontmoeten, want dat dat je, de mensen die ik tot dan toe had, waren steeds mensen die ik wel kende uit mijn eigen netwerk. En dan kom je toch opeens ook met mensen. Oké, jij bent toch echt wel een level-tje hoger, oké, dat je dat ook.

00:33:48
 Marleen: Meteen in een hele andere setting dat is het dan ook wel uitdagend.

00:33:51
 Wouter: Ook heel spannend, want het was opeens, dat besefte ik ook pas op het moment zelf oh, nu zitten er mensen bij.

00:33:57
 Marleen: Ja, ja, ja.

00:33:58
 Wouter: Ik heb het niet veel, maar in principe kan ik natuurlijk alles editen dat ik als een hele gladde interviewer uit de bus kom.

00:34:04
 Marleen: Ja.

00:34:05
 Wouter: En nu zaten de mensen.

00:34:08
 Marleen: En zou je, geef je de audio nu nog wel uit handen sindsdien of ben je daar wat voorzichtiger in?

00:34:14
 Wouter: Ik ben heel terughoudend. Ik doe het wel eens, ik deed in september een live-opname op een comedy festival in Vlaanderen en die zeiden: nou ja, wij kunnen het ook gewoon op de mengtafel opnemen. Ik zeg: dat is goed, maar ik zet mijn apparaat daarnaast en ik wil een aftak van jullie mengtafel naar mijn apparaat, dat ik een backup heb. Ik geloof absoluut dat jullie weten wat je doet, maar ik wil die backup.

00:34:35
 Marleen: Ja.

00:34:36
 Wouter: Heel blij, want tafel ja, geen idee hoe dat gebeurd is, maar hij had het niet opgenomen.

00:34:42
 Wouter: Dan ben ik heel blij dat ik een backup heb en als ik nu gewoon opneem heb ik ook altijd twee kabels vanuit mijn recorder lopen naar de camera's zodat ik daar ook altijd nog een back-up op de camera al mee heb lopen. Dus dat staat altijd op drie geheugenkaarten.

00:34:57
 Marleen: Ja, dat is een mooi. Ik heb het laatst bij een evenement gehad, ging ik een reportage van maken en toen de grote namen, zeg maar, op het podium kwamen zeiden ze ook: dat nemen wij wel op, dat komt goed en het was allemaal allemaal. Dus kon ik ook niet gebruiken, dus ik ga het ook nooit meer alleen maar overlaten aan anderen.

00:35:11
 Wouter: Nee-ja uiten zou je echt weet dat het, dat het, dat het te vertrouwen is en en je moet soms ook gewoon erop vertrouwen dat het goed gaat met zo'n mengtafel in Vlaanderen. Dat is echt gewoon pech en ook met Najib was ook gewoon pech.

00:35:24
 Marleen: Ja.

00:35:25
 Wouter: Maar als ik nu ergens stel, nu zij zeggen: wij hebben apparaat, wij nemen het wel op. Dan ga ik van tevoren wel een test doen, zodat ik zeker weet dat het kaartje wat erin zit werkt en dat en dat alles alles draait.

00:35:40
 Marleen: Laatst waren we bij die podcastmastermind waar jij mij zo tussen neus en lippen lippen... Eigenlijk gingen we...we liepen daarnaartoe en toen zei jij. Nou ja, mijn Elektra Podcast is dus de grootste bijdrage aan die volle zalen en jij was bij de pauze al weg, dus toen kon ik je niet naar vragen. Vertel eens wat je daarmee bedoelde.

00:36:02
 Wouter: Ja, ik twijfel of ik heb gezegd, de grootste bijdrage... Daarom zitten al die zalen van 1500 man vol. Precies en wachtrijen en lijsten. Ja, het, het is zeker een grote bijdrage aan mensen in mijn zalen ik merk ook wel dat ik doe ook een radio, op Kink dat is maar dat is klein station, maar wel hele trouwe luisteraars. Daar komen mensen vandaan, andere mensen kennen me. Het aanbod aan cabaret en comedy in Nederland is enorm, wat voor mij heel fijn is. Dat zijn mijn gasten. Maar dat betekent ook dat als jij avondvullend speelt en je wil mensen naar je zaal trekken, je moet op de één of andere manier toch die mensen laten kiezen dat ze naar jou komen en niet naar Guido Weijers die ze kennen of naar Claudia. Ze gaan niet tien keer. En de prijzen worden ook hoger. Nou binnenkort BTW op cultuur wordt nog hoger. Dus ja, als jij moet kiezen tussen Wouter Monden, Philippe Geubels en Philippe Geubels is ook nog eens een stuk duurder dan ik en en men houdt het ook gewoon op waar je allemaal heen kan en dat is dus het fijne van de podcast dat ik ik maak iets voor precies mijn doelgroep, namelijk mensen die van cabaret en cemedy en theater houden. En als ze vaker luisteren, horen ze mij elke week of een paar keer per maand, of in ieder geval regelmatig. En dan bouw je natuurlijk best ook wel een band mee op, want die horen elke keer mijn stem in hun oortjes en hoewel ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen verhalen eruit te knippen, dat is puur praktisch, omdat ik dan niet bij hoef te houden welk verhaal ik en welke aflevering heb verteld, want ik wil vermijden dat ik, ik kan sommige luisteraars horen zuchten zeg maar bij wijze van spreke als ik mijn verhaal vertelde, zeggen: gaat ie dit verhaal weer vertellen, dus daarom haal ik dat er altijd uit. Maar je bouwt wel een band op en en dat die mensen naar mijn voorstellingen komen. Ja, dat is waanzinnig en en dat dat is het ene deel en in die zin gebruik ik de podcast daar wel heel bewust voor. Ik doe bijna nooit reclames tussendoor of vooraf voor externe partners, ook omdat me dat het gedoe scheelt van bedrijven zoeken en de eisen die zij wel of niet hebben, of productiehuizen die dan weer eisen gaan stellen aan luisteraantallen weet ik wel binnen, dan dat, nee, dank je, dus daar maak ik vooral reclame voor mijn eigen shows.

00:38:30
 Marleen: Ja, dat doe je heel, heel mooi. Inderdaad doe je dat gewoon met een pre roll en een midroll die je continu kunt veranderen?

00:38:37
 Wouter: Ja, inderdaad, dus dus er zijn posities gemarkeerd in de aflevering waar ik een boodschap af kan spelen, en die boodschap kan ik dus in één keer vervangen voor alle 250 afleveringen. Dus ik kan elke keer zeggen: nou, deze week, woensdag speel ik in Zoetermeer en dan speel ik vanaf september weer. Dus als je wil weten waar ik sta, dan aan voor me nieuws, september zeg ik nou, maar, vrijdag ben ik daar, zaterdag ben ik daar volgende week en dat past zich automatisch elke keer zo aan. Ja, dat dat, dat is techniek van tegenwoordig, een marketingkanaal als ik dat zou moeten inkopen en dat is ook weer een beetje verdienmodel was natuurlijk altijd zo'n ding met podcast wat de mensen die ik bereik en hoe ik die bereik als ik dat zou moeten inkopen.

00:39:19
 Marleen: Ja.

00:39:22
 Wouter: Dus dat is geen geld wat ik verdien, maar dat is heel waardevol iets wat ik niet hoef uit te geven en het geld wat ik verdien dat gaat naar mijn editer, dus ik ik hou er netto hou ik per maand hou ik geen geld over aan de podcast, maar ik heb veel liever dat mensen een keer naar m'n show komen, naar de volgende show en het doorvertellen als ze het leuk hebben gehad. Daar zit voor mij het echte verdienmodel want daar verdien ik veel, nou niet perse meer aan, maar dat is veel duurzamer ik vind het heel leuk als iemand een tientje over maakt, blijft dat doen ElektraPodcast.nl staan, donatie, module nee, weet je dat, dat vind ik heel tof maar ik vind het veel leuker als mensen komen kijken.

00:39:59
 Marleen: Ja. En nog een keer komen kijken. Ja, ja, ja, en als als mensen jou in de podcast gehoord hebben, is dat ook de stijl die jij op het podium ik heb jou nog nooit live zien spelen, namelijk: is dat ook de stijl die jij op het podium doet? Herkennen ze je terug?

00:40:19
 Wouter: Ja, nou, ja, dat is dat is ik ik ook de reden dat ik mezelf eruit knip is het gaat niet om mij, het gaat om diegene die ik te gast heb. En in mijn voorstelling gaat het alleen maar om mij. Dus dat is, dat is wel een verschil. Maar ja, ik ben het. Ik maak de podcast, ik maak de voorstelling, dus dat zit wel. In de voorstelling zit uiteraard ook wel een verhaal over één van mijn slechtste shows, juist voor de mensen. Die komen vanuit de podcast. Dus dat ligt wel in elkaars verlengde, maar het zijn zijn andere rollen die ik heb. Maar ja, dat is wel hoe ik in het leven sta. Sluit het ook door, denk ik in de podcast en dat ook in de. En waarom lach je dan weet je ook wel wat ik grappig vind. En als je denkt: ik vind die lach irritant. Ja, mijn voorstelling, lach ik niet op mezelf. Maar als iemand in het publiek iets grappig zegt, ja, dan lach ik ook heel hard. Dat ja.

00:41:12
 Marleen: Ja, grappig, en waarom denk je dat juist podcast zo dit waardevolle eigenlijk marketingkanaal werd voor jou theater en bijvoorbeeld minder video? Jij gebruikt ook video, hè?

00:41:24
 Wouter: Ja, ik ben begonnen alleen met audio tot ik ooit de chef audio van de persgroep sprak, dus alle AD, QMusic en weet ik wat, en die zei: ja, wij zien gewoon bij onze gebruikers en onze podcast dat video zo'n groot aandeel heeft, en zeker jongeren. Die zijn veel meer gewend om ook muziek te luisteren via YouTube music of kijken stukje van de clip en luisteren dan verder en zeg je: als je vindbaar wil zijn, voor een groot publiek moet je ook wel YouTube zitten. Dus ik ben begonnen met gewoon alleen een plaatje en gewoon de audio van van de aflevering. Dat was de makkelijkste oplossing. Later één GoPro, toen had ik twee GoPro's dat werden er drie. Toen kwam maar één goeie camera, zagen de andere twee beelden er lelijk uit. Inmiddels sleep ik drie hele goeie camera's mee en daar heb ik wel ook bewust in geïnvesteerd. En dat is ook wel weer een bewuste keuze, omdat als iemand een aflevering kijkt, als ze kijken omdat ze Jochem Myer kennen. Of omdat ze Peter Pannekoek kennen, zien ze ook mij de hele tijd, en dat is dat. Daar heb ik wel echt voor gekozen, want als je vervolgens langs een theater loopt, dan wil ik dat je mijn poster ziet en mijn hoofd herkent.

00:42:47
 Wouter: Kijk, ik ben, ik ben nooit begonnen met het idee, ik maak hier een marketingkanaal van of dit is voor mezelf, maar sommige dingen zijn niet toevallig. Dat mijn hoofd het logo is van de podcast is al heel lang zo en dat de voor de poster van mijn voorstelling vooral mijn hoofd is. Ja, dat is dat is met een reden, dat is die herkenning en dat is ook wel de reden geweest om te zeggen: als ik investeer in goed beeld voor op YouTube, ja, daar zit gewoon een hele groep mensen. Die willen helemaal niet bezig zijn met hoe werkt een podcast app. Ik kan het ook via Spotify die weet, die weten gewoon voor alles wat ze willen luisteren of zien. Gaan ze naar YouTube, tikken ze het in en dan moet het er staan en als ze langer dan twee keer moeten klikken, haken ze af. Dat is nou eenmaal hoe het werkt, kan je heel erg boos om worden. Maar dan moet je zorgen dat je daar makkelijk vindbaar bent en die video's die gebruiken daarna ook weer voor social-media want voor mij kijk, mijn volgers kennen mij wel en de podcast, maar die van mijn gasten niet. Voor mij is het heel fijn als een gast een fragmentje deelt, want dan ben ik precies bij de mensen die die gasten al leuk vinden en die misschien denken oh nieuwe doelgroep, nou, die luisteren, de aflevering met die gast, met iemand anders die ze kennen, met nog iemand anders die ze kennen, en dan een keer met iemand die ze niet kennen, en hopelijk denk ik ze een keer, die jongen die presenteert is het ook wel leuk.

00:44:10
 Marleen: Kijk kijken wanneer die speelt nou leuk! Ik vind waar ik echt in mijn onderzoekje voordat ik hier hier kwam, heel hard om moet het lachen is dat je de QMusical in het verleden gedaan hebt. Heel jammer dat het gestopt is. Het is gestopt toch?

00:44:28
 Wouter: Ja, ja, ja, ja, het was vrienden van me zijn het gestart. Die deden het al tweeëneenhalf jaar of drie jaar, toen ik erbij kwam, heel in het kort. Het waren coupletten van bestaande liedjes waar wij parodieteksten op maakten net als even tot hier dat doet met liedjes tussendoor, wat grapjes en dat ging dan over iets uit het nieuws van die week, en dat was dan zogenaamd de musical over het nieuws of over dat nieuwsitem of of de trailer van wat de musical zou zijn. Van dat item was te gek om te doen, maar we hebben dat heel lang gedaan. We hebben echt heel veel gemaakt. We deden het wekelijks, laatste, zijn makelijk intensief, want er moest, in één dag moesten we alles eruit poepen en het en het opnemen.

00:45:09
 Marleen: Wow in één dag, dat vroeg ik mij nog af.

00:45:10
 Wouter: Ja, we schreven altijd op woensdag en dan namen we het op donderdag. Daar in het begin schreven we woensdag donderdagochtend opnemen in de studio en dan waren we om zeven uur of zo kwart voor zeven en om tien voor acht werd uitgezonden later zijn we op dinsdag geschreven, op woensdag aan opnemen met iets meer rust. En dan werd die donderdag uitgezonden maar we hebben er zoveel gedaan over echt elk onderwerp. Op een gegeven moment kwamen we op het punt dat ik over Koningsdag volgens mij een tegen Edo waar ik het mee deed, zei Edo Berger anders kunnen we misschien over altijd eten wat altijd verrot. Dan doen we Salmonella Ella zei-die: ja, die grap hebben we vorig jaar precies met dat nummer gedaan, ook met Koningsdag en toen werd het wel. Op een gegeven moment werd het. We beheersen het trucje tot in de vingers, maar het werd echt een trucje en dat werd echt gewoon een beetje werk. En toen was de lol erwel af. En toen toen zijn we er op een geven moment mee gestopt.

00:46:11
 Marleen: Nou terug te kijken op YouTube, hilarisch, ga het vooral doen dat ik heb er wel een uurtje mee vermaakt met door.

00:46:18
 Wouter: Maar weet je, wat? Weet je, wat grappig is aan die Q-musical, Qmusic wisselde altijd stuivertje met radio twee. Wie de grootste ochtendshow had, het was altijd of Q of radio twee beide deden dat item om kwart voor acht. Nou, dan wordt er echt heel goed geluisterd want zit iedereen nog in de auto over thuis. Er is bijna niemand die mij kent van de Q-musical, bijna niemand die dat weet.

00:46:44
 Marleen: Het was wel in de stem, die wordt dan missien herkend?

00:46:47
 Wouter: Ja, maar dat was een hele enkele keer, maar verder ook niemand. En als ik kijk naar hoeveel mensen mij kennen van de podcast of via mijn column van Kink. Wat ik zeg, veel kleine station, veel trouwer publiek, het is zo grappig wat dat verschil is en dat is dus ook een beetje, zeg maar met jouw onderwerp, met deze podcast ga je, ga je iets maken, zeg maar voor heel erg jouw doelgroep. Of ga je tien keer dat budget stukslaan op een commercial op Q? Ik weet het wel als ik gewoon, als ik kijk naar naar mijn eigen ervaring, met hoe ik. Ik heb dat gedaan van 2016 tot 2021, volgens mij of 22 weet ik niet meer zeker en echt heel veel dingen, echt hele grappige dingen die ook nog viral zijn gegaan. We hadden ooit staking, onderwijsstaking, volgens mij de musical. Nou, ik durf te wedden, er is geen juf in Nederland die hem niet in een app-groep voorbij heeft zien komen. Denk maar niet dat ze me kennen.

00:47:50
 Marleen: Nee, dat, dat is wel zonde, hè, want bij Kink ook hilarisch, deel jij je jouw kritische blik op de week ook terug te kijken. Volgens mij, waar kun je mensen dat vinden?

00:48:00
 Wouter: Ook online is ook als podcast te luisteren, want kink is een een station wat vanaf dag één al hun content aan is gaan bieden als als podcast. Michiel Veenstra is daar de eindbaas nou, Michiel is echt al sinds sinds de eerste podcastgolf enthousiast podcastmaker luisteraar nou werkte ook ooit samen met Adam Curry die zo'n beetje de podcast verzonnen heeft, dus die zit daar al heel lang, heel lang in. Dus nee, dat is ook overal terug te vinden. De Kink op de week, waarbij ik erbij moet zeggen dat dat een naam is die verzonnen is door een luisteraar, en ik vind hem heel erg tof maar ik zou hem zelf nooit voor hebben durven stellen, omdat dat de lat zo hoog legt.

00:48:42
 Marleen: Ja, die keek op de week, maar wat ik zo leuk vind, jouw kritische blik, komt in beiden heel erg terug. Als jij, als je naar de podcastwereld kijkt en even jouw, jouw keek op de week, jouw kritische blik op de Podcastwereld. Wat zijn onbenutte mogelijkheden die er die er zijn?

00:48:59
 Wouter: Ja, onbenutte mogelijkheden.

00:49:03
 Marleen: Gaten waar je in kan springen.

00:49:05
 Wouter: Ja.

00:49:07
 Marleen: Of dingen die heel verkeerd gaan, mag ook.

00:49:09
 Wouter: Nou, ja, ja, sorry kijk liever ook naar het positieve. Met wat zou je wel kunnen doen in plaats van het negatieve? Maar om dan toch iets negatiefs ik doe gewoon een sandwich, ik doe eerst iets negatiefs en dan positief. Nou, wat ik vooral zie is nu zo'n overaanbod van gewoon babbel podcast.

00:49:28
 Marleen: Zoals deze podcast?

00:49:29
 Wouter: Nee, maar dit heeft een onderwerp, dit gaat ergens over en dit heeft een doel en neem gewoon: we hebben twee influencers en die laten we praten over het nieuws, want dan hebben we weer een haakje om weer Hello Fresh Box aan de man te brengen. Precies dat vind ik echt, en dat is ook jaloezie, want er wordt heel goed naar geluisterd. Jazeker, er wordt heel veel tijd aan besteed. Ik snap wel waarom. Het is fijn. Het voelt dan alsof vrienden van je zijn, weet ik wel.

00:49:55
 Marleen: En je hoeft er niks mee.

00:49:57
 Wouter: Nee, maar dat, dat vind ik wel jammer, dat ik denk, maar al die creativiteit die er zit bij al die makers en die editors en weet ik wel, gebruik dat nou, daar kun je toch zoveel leukere dingen meemaken en zoveel mooier. Dus dat vind ik een beetje jammer, onbenutte mogelijkheden.

00:50:18
 Marleen: En ze, ze werken ook niet allemaal goed meer. Volgens mij is het de markt nu aan het verzadigen qua babbel podcast. Ja, want ik hoorde volgens mij was jij toen nog weg, maar bij de, toen we bij de podcast mastermind zaten toen was het ook twee fantastisch bekende dames die samen een podcast hebben, ook babbel podcast, dat er een luister cijfer aantal was van 30.000 per maand. Dat ik echt dacht, dat is raar,

00:50:43
 Wouter: Whoehoe daar zit ik tweeëneenhalf keer boven. Ja, nou ja, maar kijk maar ik. Ik denk dat er op een gegeven moment zal er ook wel een shake-out bij gebrek aan een beter Nederlands woord komen. Ik merk dat ook bij mijn luisteraars. Zo, ik heb ook donateurs die afhaken zeg, ik vind het heel leuk, maar ik merk dat ik gewoon niet zoveel meer luister op een gegeven moment.

00:51:03
 Wouter: Ja, dan vind je een andere podcast en dan, dus dat zal zal wel gaan gebeuren.

00:51:09
 Marleen: Onbenutte mogelijkheden? Meer creativiteit erin, zei je net al.

00:51:17
 Wouter: Ja, nou, wat wat ik heel erg mis en wat ik ook, dat is ook dat ik denk: als ik zelf stop met de Elektra Podcast, ga ik dat zelf doen. Ik heb een paar keer hele toffe, gescripte podcasts gehoord en dan zijn het haast meer ouderwetse hoorspelen eigenlijk.

00:51:33
 Marleen: Ja.

00:51:33
 Wouter: Maar dat vind ik heel jammer. Die mogelijkheden om wat je allemaal kan, met geluid en stemmen en de mogelijkheden die je hebt in een podcast, dat vind ik echt heel jammer dat er minder mee wordt gedaan. Of ik of ik zie ze minder voorbijkomen maar maar dat vind ik echt de hele toffe dingen en ook vanuit de makers oogpunt zijn die natuurlijk heel fijn, want daar kan je gewoon, dan kan je zeggen: het zijn deze zeven afleveringen en dat is hem.

00:52:01
 Marleen: Ja, mooi, hè!

00:52:02
 Wouter: En dan gaan we weer wat anders maken.

00:52:04
 Marleen: Maar dan wel helemaal iets moois.

00:52:07
 Wouter: Ja, ik heb bijoorbeeld net van de week met mijn dochter in de auto de Zapp detective podcast geluisterd qua audiovormgeving zijn er wel dingen op aan te merken, maar wel heel tof gemaakt. En superspannend hebben met zijn tweeen met onwijs veel plezier zitten luisteren. Dat ik denk, maar dit zou voor zoveel volwassenen ook veel leuker kunnen werken, waarbij je denk ik ook nog wel spin-offs kan maken, gebaseerd op het nieuws. Ik luister zelf ook graag nieuwspodcast, juist gewoon 20 minuten. Oké, nu pakken we dit artikel en dan pluizen het gewoon uit. Dat, dat vind ik heel fijn, maar daar zie ik ook wel weer, dan gaat het ook wel weer af en toe heel erg, dan, dan wordt het wel weer, moet ik zelf niks over zeggen, maar dan wordt het superlang dat ik denk: ja, ik wil wel meer achtergronden weten over Oekraine, over Gaza weet ik wat, maar ik ga niet anderhalf uur lang naar naar Veldheren heet die geloof ik luisteren omdat vertel het me in een kwartiertje vertel het mij 20 minuten, dan ben ik bij de school van mijn dochter.

00:53:12
 Marleen: Ja, je weet toch. YouTubers willen kortere versies

00:53:17
 Wouter: Nou ja, maar ik luister ook graag langere podcast. Dat is het probleem, niet alleen de verhouding tussen onderwerp en en lengte die moet die moet kloppen.

00:53:27
 Marleen: Ja.

00:53:28
 Wouter: En als ik bedoel, ik heb ook hele interessante afleveringen gehad. Maar dat ik twee uur met iemand opnam, ja, dan knip ik hem op in twee keer een uur, want dan die zijn zo leuk, die ga ik niet terug knippen tot een uur. Maar ik ga ook niet zeggen: hier heb je twee uur luister maar.

00:53:43
 Marleen: Er zijn Frank, die heb ik een paar afleveringen geleden geïnterviewd, die luistert naar een podcast, gaat over historie, hij is helemaal geschiedenis freak. En hij zegt soms duren die afleveringen wel vier uur, je afleveringen en in principe een monoloog, maar het gaat dan over lost civilizations. Verloren rijken zeg!

00:54:03
 Wouter: Maar oh ja, ik heb ik heb daar ook wel eens dingen over gehoord en kijk ik, ik ben wat dat betreft wel de doelgroep voor dat soort dingen, want ik ik luister heel veel podcasts en luisterboeken tijdens het hardlopen en ik loop enorm lange afstanden, want ik heb geen gevoel voor richting. Dus dan een aflevering van vier uur vind ik heel fijn. Ik heb nu Radio Oranje. Die doen elke week een maand uit de oorlog. Ja, dat is een aflevering van een uur, dus die heb ik ook gewoon vier achter elkaar, als ik aan de trainen ben over.

00:54:30
 Marleen: Fantastisch! Leuk, tip!

00:54:32
 Wouter: Maar ik luister ook als ik in de auto zit, maar soms ben ik er ook gewoon in een half uurtje. Dan wil ik eigenlijk gewoon klaar zijn.

00:54:40
 Marleen: Ja, dan wil je een podcast voor die reis.

00:54:44
 Wouter: Maar ja, dus daar daar zou misschien nog de variatie in kunnen zitten. Maar ja, onbenutte mogelijkheden toch vooral ik. Ik mis gescripte dingen, gewoon echte, goede Audio series en als iemand tips heeft, geeft ze me. Je hebt de Blackout een amerikaanse, die is fantastisch, maar heel graag vormgegeven is er ook en die mis ik zeker in Nederland. Op comedygebied ken ik maar heel weinig en ik vergeet altijd de titel. Zo jammer en drie seizoenen, dat is een spoof op het hele true crime genre. Ja, en ze doen het zo goed. Het is zo grappig maar.

00:55:26
 Marleen: Als je er weer opkomt, geef het dan even door, dan zet ik het in de shownotes.

00:55:28
 Wouter: Is een beetje 30 minuten van Arjan Ederveen maar dan daarin, en dat, maar dat is ook al dat. Ik denk: ja, 30 minuten zou nu nooit meer op TV komen. Dat gaat geen geen zendermanager meer akkoord voor geven, maar maak daar een podcast van. Dat kan.

00:55:40
 Wouter: Ja, precies de de Deventer Media zaak van Annegriet Wietsma.

00:55:45
 Marleen: Ja.

00:55:46
 Marleen: Die had ze eigenlijk als documentaire aangeboden aan de aan de NPO maar dat was niet, was niet. Nou was niet goed genoeg voor om als documentaire aan te bieden, dus visueel, en toen heeft ze zich voor het eerst in het podcastmaker gestart als gewoon als als optie van oh. Ja, als we het niet zo gaan maken, vinden het wel belangrijk.

00:56:07
 Wouter: Ja, maar dat, dat vind ik fantastisch.

00:56:12
 Marleen: Leuk, wat! Wat is een goed voorbeeld van jou? Je gaf net al twee, twee de podcast die die aan jou maatstaven voldoen. Zeg maar: wat is een podcast die je zelf nu luistert?

00:56:25
 Wouter: Nou ja, ik, ik zit nu heel dik in in Radio Oranje. Eentje die ik heel leuk vind, is ook een kinder podcast Whatizzzut. Dat is: wat is het aan elkaar met drie z-en, Michiel Eijsbouts maakt, die, die is fantastisch, die is heel leuk voor kinderen. Het is twaalf minuten per aflevering. Heel goed. Overigens heeft Michiel Eijsbouts ook ooit en die is al oud 'een nijlpaard kon lachen' gemaakt en dat is dat is één van de weinige. Ook een voorbeeld voor mij, die vind ik echt heel leuk. Drie afleveringen over hoe ooit Waku Waku ten einde is gekomen.

00:57:03
 Marleen: Nou, dat wil je wel weten...

00:57:04
 Wouter: Hij zit borden vol flauwe woord spelen, af en toe te flauw, het is zo grappig, dat is zo goed opgebouwd, dat vind ik heel leuk. Wat ik zelf verder nou eentje die ik graag wil noemen, omdat dat ook wel een beetje inspiratie was om ooit zelf te denken aan podcasten. Dat is een enegelse, dat is de comedians comedian podcast. Dat is Stuart Goldsmith comedian toen hij begon, was die zelf ook niet eens zo bekend, maar die maakt al ik denk inmiddels al bijna vijftien jaar een podcast waarin die praat met comedians van relatief onbekend tot aan Ricky Gervais, Jimmy Carr en dat soort grote namen. Hij zit tegenwoordig meer op het mentale welzijnvlak en was altijd veel meer. Hoe ben je gekomen tot wie je bent op het podium en hoe maak je comedy? Die in Engeland engelstalige wereld is daar veel grotere markt voor, maar die vond ik altijd al wel heel heel interessant. Daar heb ik ook wel hoog, hij is ook de gast geweest bij mij. Het was heel tof in Corona lekker online opgenomen, maar die was voor mij ook altijd wel een voorbeeld in het maken. Ook bijvoorbeeld hij heeft een achtergrond als straatartiest en daar vertelde die zo vaak over dat vaste luisteraars op een gegeven moment als schijntje een drinking game hadden, dat elke keer als hij weer begon over zijn straatartiesten zijn, dat je een shotje moest nemen en sindsdien is die altijd heel terughoudend om daar om daarover over tegen...

00:58:30
 Marleen: En toen dacht jij, ik ga mezelf eruit knippen?

00:58:32
 Wouter: Nou ja, of dus kiezen, vertel ik het verhaal wel of niet een aflevering, maar ook wel of ik knip het eruit.

00:58:39
 Marleen: Mooi dat je dan toch je voorbeelden daar ook in hebt!

00:58:41
 Wouter: Ja, maar maar dat maar maar omgekeerd was wel ook zo ja, maar dit vind ik heel interessant, zou ik graag zelf maken, maar daar ga ik in Nederland 75 mensen een plezier mee doen, dus dat ga ik dan...

00:58:53
 Marleen: Dat is een keuze, maar anders.

00:58:54
 Wouter: Ja, ga ik, dan ga ik dat niet doen en in die zin een groter voorbeeld en ook wel wat meer amerikaanse podcast. Toen ik begon in 2020, was het in Nederland toch nog een beetje. Nou not done wil ik niet zeggen, maar de Nederlandse podcast die ik luisterde, je had nog geen petje af en nog geen vriend van de show en dat soort dingen. Ik ben wel gewoon vanaf moment 1 gaan zeggen. Aanvankelijk riep ik op: hè als je het leuk vindt, doneer want ik loop heel veel hard voor KIKA doe ik nog altijd dat het daarin ging. Later dacht ik: ja, maar ik collecteer ook al voor ik. Ik doe heel veel en maak zelf veel kosten. Dus daar moet ik een andere verdeling. Maar ik ben in die zin wel gewoon vanaf moment één gaan oproepen tot: hé, als je het leuk vindt, je mag het gratis gebruiken, maar ik maak het niet gratis.

00:59:50
 Marleen: Ja.

00:59:51
 Wouter: Daar heb ik nooit schroom voor gehad, juist omdat ik dat hoorde bij andere podcast, vooral Engelstalig dat ik dacht: ja, dat is, daar moeten we ook gewoon niet zo zuinig in zijn.

01:00:02
 Marleen: Nee en transparant over zijn, het is niet eens zuinig, het kost gewoon geld.

01:00:06
 Wouter: Kost geld kost heel veel tijd en dat doe ik met heel veel plezier, en ik doe het niet om rijk van te worden, want dan had ik echt iets anders moeten verzinnen. Ja, maar ik, ik vind ook best dat als jij iets leuk vindt, dat daar wat tegenover mag staan, heb je geen geld. Prima, maar post het een keer op, je socials vertellen tegen vrienden dat dat helpt me ook al.

01:00:26
 Marleen: Dan kunnen we allemaal blijven maken.

01:00:28
 Wouter: Of eem een abonnementje op podimo en luister daar, want daar kan je ook niet exclusieve podcast luisteren. Podimo is het enige podcastplatform dat mij als maker geld betaalt, behalve YouTube met advertenties, maar van alle audio platforms, en het is het bedrag waar je, dat is helemaal niet zo spannend. Maar het is nog altijd meer dan Spotify terwijl de helft van mijn luisteraars zit op Spotify en daar krijg ik exact nul euro van.

01:00:51
 Marleen: Ja.

01:00:51
 Wouter: Omdat het toevallig een podcast is en geen geen muziek, bijzonder niet dat muziek iets verdient op Spotify. Maar goed.

01:00:58
 Marleen: Dat is weer, dat is weer een andere podcast. Ik heb een paar korte vragen voor je mag je kiezen zijn keuzevragen. Iets wat in onze podcastmastermind vaak naar voren komt: is podcast, video of audio? De keuze is reuze.

01:01:15
 Wouter: Puur persoonlijk audio, oké mooi.

01:01:20
 Marleen: Als je moest kiezen tussen theater en podcasten?

01:01:23
 Wouter: Theater.

01:01:25
 Marleen: Leuk en als je moet kiezen tussen de Q-musical en Kink op de week?

01:01:28
 Wouter: Kink!

01:01:29
 Marleen: Ja. Loyaliteit?

01:01:32
 Wouter: Nou, nou, nee, nee, nee, nee, nee, dat dat niet eens, nee, want ook hier, ik zal geen bedragen noemen, maar aan het einde kreeg ik voor de Qmusical letterlijk tien keer zoveel als voor column bij Kink. De Q-musical was te gek om te maken. Maar kink is, die kink op de week is puur van mij, is echt wat ik vind. Ik ben er ook heel compromisloos in en dan zeg ik echt wat ik vind en ik nou tegenwoordig weet ik wel dat ik mag blijven en zo, maar ik heb echt wel momenten gehad dat ik dacht: oké, maar ja, dit is gewoon wat ik vind en ik vind dat mensen dat moeten horen. Of ik vind dat mensen hier een denkfout maken en en dan probeer ik er grappen omheen te verzinnen als dit de column is, waardoor ik straks een belletje krijgen, ze vonden het hartstikke leuk, maar volgende week zoeken we iemand anders, zo be it dus daar zit veel meer van mezelf in en daar haal ik veel meer voldoening uit dan dat ik uit de Q-musical heb gehaald, met met al het plezier wat ik uit de Q-musical heb, gewoon supertof om te doen. Maar die Kink op de week, dat is dat is echt van mij en dat vind ik echt veel leuker.

01:02:45
 Marleen: Leuk, leuk, zit vuur in, dat is dat is leuk. Je doet hardlopen. Wat vind je leuker? De voorbereiding of de echte wedstrijd? Je gaat binnenkort weer een wedstrijd doen.

01:02:56
 Wouter: Ja, nou, ik, ik loop wedstrijden, evenementen, ik, ja, ik ik win toch niet, dus daar doe ik ook niet voor mee. Het gaat echt puur om de beweging.

01:03:04
 Marleen: Wedstrijd met jezelf, hè, uit uithoudingsvermogen.

01:03:06
 Wouter: Ik ga 100 kilometer door de Zwitserse bergen rennen, dus dat is nogal een wedstrijdje met jezelf.

01:03:13
 Marleen: Het trainingspad of het evenement zelf?

01:03:16
 Wouter: Ja, het, het is lastig te zeggen, want het evenement geeft mij de structuur om die trainingen te doen. Die zou ik anders niet doen als ik niet dat doel heb. Kijk als ik kijk bijvoorbeeld nu naar die loop ik in Zwitserland ga doen. Die is waanzinnig mooi en in de aanloop daarnaartoe doe ik ook heel veel toffe evenementen. Maar ik moet vandaag ook nog een uurtje en dat ga ik moeten doen. Als mijn dochter aan het sporten is, dan loop ik langs een industrieterrein in woerden ja, dan is het evenement toch echt mooier dan de voorbereiding.

01:03:55
 Marleen: Dat uitzichten in Zwitserland.

01:03:56
 Wouter: Maar de voorbereiding is ook heel waardevol en is is ook heel leuk en wat vaak ook wel gezegd wordt en dan ben ik het wel mee eens als je vaak bijvoorbeeld bij marathons dat is natuurlijk vaak een stadsmarathon eigenlijk is die wedstrijd is The victory lab. Dat is gewoon het het rondje om te vieren dat je het gehaald hebt.

01:04:14
 Marleen: Ja, en als je dan moet kiezen?

01:04:19
 Wouter: Als ik al mijn evenementen zou kunnen lopen zonder de voorbereiding die erbij hoort, dan de evenementen.

01:04:26
 Marleen: Oh Wouter, bedankt voor voor dit mooie kijkje achter jouw podcast- en theater- schermen.

01:04:31
 Wouter: Graag gedaan.

01:04:32
 Marleen: Je staat met Stormbrein in de theaters. In januari kom je naar Den Haag, dus dan dan zit ik in jouw zaal.

01:04:39
 Wouter: Hartstikke leuk!

01:04:39
 Marleen: Lijkt me ook heel erg leuk, indrukwekkend om te horen hoe nou hoe jij met je podcast die volle zalen trekt en met al het andere wat je doet. En jij luisteraar. Bedankt voor het luisteren of kijken naar naar deze aflevering van de PodcastLeaders Podcast en als je nou de volgende aflevering niet wil missen, abonneer je dan of volgt dan deze show. De volgende aflevering is met Evi HeyndricksKen je haar?

01:05:05
 Wouter: De Vlaamse? Ja, wat cool.

01:05:07
 Marleen: Ja, Evi Heyndricks heeft net haar tweede Belgium Podcast Award gewonnen met haar 'Alcohol Alarm Podcast'. Dat is de volgende.

01:05:17
 Wouter: Oh zegt tegen haar: ik wil heel graag bij haar in de podcast, want ik drink ook al jaren niet. Plug mij even.

01:05:24
 Marleen: Dankjewel Wouter en luisteraar en tot de volgende.

01:05:33
 Voice Over: Super dat je er was en dank je wel voor het luisteren. Heb je nou een idee gekregen, een vraag of een reactie? Ja, dat vind ik natuurlijk leuk laat het me vooral weten via een DM via LinkedIn of Instagram. En daar komt 'ie, was deze aflevering waardevol voor je? Weet dan dat jouw review mij enorm gaat helpen om andere ondernemers ook verder te kunnen helpen met podcasting. Dat doe je door een review of like te geven via het platform waarmee jij luistert en ik hoop dat je echt deze de moeite wilt nemen, om mij hierin verder te helpen. En wil je niks missen, abonneer je dan via jouw favoriete podcast app.

 

People on this episode